Madárgyűrűzés Csongrádon a bányatavaknál

Madárgyűrűzés Csongrádon a bányatavaknál

2024. április 04- én a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Csongrád Megyei helyi Csoportja valamint a Környezet-és Természetvédők Csongrád Városi Egyesülete szervezésében madárgyűrűzési bemutató volt Csongrádon  a volt téglagyári bányatavaknál.

A program iránt nagy volt az érdeklődés – összesen  32 fő általános iskolai tanuló, pedagógusok, szülők vettek részt.

A helyszínt gyalogtúrával közelítették meg – mentközben sor került a fákon, cserjéken és a nádasokban látható madárfajok  ( cigánycsuk, sordély, széncinege, örvös galamb, nádi tücsökmadár, vörös gém, fácán, tőkés réce, barátposzáta, kis poszáta, zöldike, kis kócsag, nagy kócsag, vízityúk, szajkó, fülemüle, csilpcsalpfüzike, feketerigó, kis vöcsök, szürke gém, barna rétihéja, vörös vércse,  füsti fecske, erdei pityer, sárga billegető, énekes rigó, cserregő nádiposzáta, mezei veréb ) összesen 28 féle madárfaj   távcsöves megfigyelésére, valamint ezen fajok életmódjának ismertetésére. A túra résztvevői a vadvirágokkal borított rekultívált volt hulladéklerakó  helyén a tanulók nagy örömére megfigyeltek és megsimogattak egy sünpárt is. Sor került a növényfajok meghatározására is.

A bányatavak parti zónájában megfigyelésre kerültek az oda kihelyezett madárgyűrűzési hálók, a madárfajok méretéhez igazodó madárgyűrűk, valamint a gyűrűzésre befogott madárfajok ( barátposzáta, kis poszáta, feketerigó)  és azok gyűrűzése.

Nagy élmény volt a tanulók számára, hogy a gyűrűzés után megsimogathatták a befogott madarakat, majd  azokat szabadon engedhették.

A programon példás fegyelemmel és nagy érdeklődéssel volt minden résztvevő.

Köszönjük a Magyar Madártani Egyesület Csongrád Megyei helyi Csoportja elnökének – Nagy Tamásnak – és két Munkatársának az élményekben gazdag térítésmentes bemutatót.

Szöveg és fotók: Deák József