Téli madármegfigyelés

Téli madármegfigyelés

2024. január 20-án a fenti témában terepi program volt Csongrádon a Szentháromság téri parkban és a Serházzugi Holt-Tisza partján.

A Szentháromságtéri parkban a résztvevők (25 fő) megtekintették a madárbarát parkba kihelyezett madárodúkat és etetőket. Sor került a madáretetők napraforgómaggal való feltöltésére, valamint madárgolyók kihelyezésére. A résztvevők endoszkóp kamerán keresztülbetekintettek a természetes és mesterséges odúkba, távcsövek segítségével megfigyelték a különböző madárfajokat.

A Szentháromságtéri parkban látott madárfajok: széncinege, kék cinege, barátcinege, fenyőrigó, fekete rigó, csíz, csuszka, nagy fakopáncs, vörösbegy, zöldike, erdei pinty.

A Serházzugi Holt-Tiszán megfigyelt madárfajok: tőkés réce, szárcsa, kárókatona. Az Aranyszigeti erdő felett egerészölyv körözött. 

A program résztvevői: Csongrádi Batsányi János Gimnázium tanulói, érdeklődő felnőttek (Csongrád, Bokros, Szentes, Kiskunfélegyháza), Szentesi Klauzál Gábor Általános Iskola 4. osztályos tanulói, a legfiatalabb résztvevőt édesanyja babakocsiban tolta.

A program a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Csongrád Megyei helyi Csoportja (a program szakmai vezetője: Nagy Tamás ornitológus) és a Környezet-és Természetvédők Csongrád Városi Egyesülete szervezésében valósult meg.

A program támogatói: Agrárminisztérium (2023. évi Zöld Forrás pályázat), NEA (2023. évi pályázati támogatás).

Szöveg: Deák József

Fotók: Badar Boglárka, Deák József