Madarak és fák napja 2024

Madarak és fák napja 2024

Több mint százéves hagyománya van annak, hogy május 10.-én  megemlékezéseket tartanak a madarakról és fákról. A „mezőgazdaságilag hasznos madarak” védelme érdekében az európai országok 1902-ben Párizsban egyezményt kötöttek. Magyarországon Chernel István ornitológus szervezte meg az első madarak és fák napját (1902).

A Környezet-és Természetvédők Csongrád Városi Egyesülete 2024.május 10.-én a Szentháromság téri madárbarát parkban terepi programot tartott a Galli János Általános Iskola 2.b osztályos tanulóinak.

A résztvevő megtekintették a parkba kihelyezett madáretetőket és odúkat. Összehasonlították a természetes és a mesterséges odúkat. Szó esett a fák és a madarak kapcsolatáról, megfigyelték a különböző fafajtákat, meghatározták a park egyik időskorú fájának az életkorát (Magyar kőris, 137 év).

Részletes tájékoztatást kaptak a parkban  található egyik igen ritkán előforduló nem tűlevelű fenyőfáról a Páfrányfenyőről. Öröm volt látni és hallgatni  résztvevők lelkesedését. A programot vezette: Dr. Deák József Áron az egyesület egyik társelnöke (az iskola volt diákja) és Deák József az egyesület elnöke (az iskola volt tanára).

Szöveg: Deák József

Fotók: Papp Zoltánné, Dr. Deák József Áron, Deák József