Madarak éjszakája Csongrádon

Madarak éjszakája Csongrádon

2023. május 10-én este a  Madarak és Fák Napja alkalmából „Madarak éjszakája” címmel rendezett programot a Fő utcai Platánfa Óvoda (ZÖLD ÓVODA) óvodásai  és szülei , valamint óvónők , érdeklődő felnőttek részére a Környezet-és Természetvédők Csongrád Városi Egyesülete.

A program résztvevői Deák József egyesületi elnök és Dr. Deák József Áron természetvédelmi szakértő szakmai vezetésével sétát tettek a Fő utcai platánfasoron, a Szentháromság téri parkban, valamint a Serházzugi Holt- Tisza partján.

Útjuk során megfigyelték a területen látható madarakat, több madárfajt a hangjuk alapján azonosítottak be. 

A  Szentháromság téri madárbarát parkban megfigyelték az oda kihelyezett madáretetőket és odúkat is. A parkban  leggyakrabban a fekete rigók, az erdei pintyek, tengelicek, széncinegék, zöldikék  hangját lehetett hallani, de láttak örvös galambokat is. 

A Serházzugi Holt-Tisza partján sétálva hallható volt a nádirigók, csilpcsalpfüzikék, fülemülék, énekes rigók, erdei pintyek hangja. A vízen tőkésrécék úszkáltak parányi fiókáikkal, a levegőben látható volt a szürke gém és a bakcsó.

A madárhangok megfigyelése mellett bemutatásra kerültek az útvonalon előforduló időskorú fafajták, a valamint ritkán előforduló páfrányfenyő is. A Szentháromságtéri parkban méréssel meghatározták az ott élő legidősebb fa életkorát is (Magyar kőris, kb. 140 éves). Utaltak a fák és a madarak jelentőségére, az ezeket veszélyeztető tényezőkre.

A programon  közel 70 fő vett részt. Mindenki nagy érdeklődéssel figyelte, hallgatta a látnivalókat, ismertetőket.

Az egyesület és az óvoda kapcsolata ezzel  nem ért véget, a továbbiakban is szerveznek közös sétákat, megfigyeléseket a természetbe.

Szöveg: Deák József

Fotók: Révész Gábor –Deák József