Ellésparti Környezet és Természetvédelmi Oktatóközpont

Ellésparti Környezet és Természetvédelmi Oktatóközpont

A Környezet- és Természetvédők Csongrád Városi Egyesületének Ellésparti Környezet-és Természetvédelmi Oktatóközpontja Csongrádtól 5 km-re a Tisza bal partján, a Tisza-gát  mentett oldali tövében a Csongrád Nagyréti Természetvédelmi Terület természeti értékekben leggazdagabb részén Külső- Ellésparton helyezkedik el.

Elléspart ős-dunai eredetű homokból felépülő parti dűnéje kétcsúcsú: a mentett oldali részen található Külső-Elléspart 7 m-rel emelkedik ki a 80 m-es átlagos tengerszint feletti magasságú térszínből, míg a hullámtéren elhelyezkedő Belső-Elléspart mintegy 10 m-es kiemelkedés.  E parti dűne a Tisza mentének egyik egyedülálló földtani képződménye.

Oktatóközpontunk környéke változatos terepi programok szervezésére alkalmas –  közvetlen közelében van a Tisza, a Tiszát kísérő természetközeli hullámtéri fűz-nyár ligeterdő, holtágak. A hullámtéri erdő területén Belső-Ellésparton egy XIII.századi monostor ( Ellésmonostor ) alapjait tárták fel a régészek, amely kultúrtörténeti  értéknek van nyilvánítva.

Oktatóközpontunk főbb programjai:

  • Megemlékezés a Környezetvédelmi Jeles Napokról- előadássorozat szervezése a tanulóifjúság és a felnőtt lakosság részére
  • Természeti értékek feltárása lakóhelyünkön és környékén
  • Terepi programok szervezése a tanulóifjúság és pedagógusok részére – lakóhelyünk természeti és kultúrtörténeti értékeinek megismertetése céljából
  • Biodiverzitás monitorozása a Csongrád Nagyréti Természetvédelmi Területen
  • Ásott és nortonkutak nitrát tartalmának vizsgálata RQflex műszerrel és gyors tesztekkel a csongrádi Szőlőhegyen
  • Használt elemek begyűjtése a lakosságtól