Tisza élővilágának emléknapja, február 1.

Tisza élővilágának emléknapja, február 1.

22 évvel ezelőtt, 2000 február első napjaiban érte el a Tiszát a Szamoson keresztül az a nagymértékű cianidos és nehézfém szennyezés, amelyet Romániában, a Nagybánya melletti román-ausztrál tulajdonú AURUL bányavállalat okozott.

 A cianid koncentráció olyan magas volt a Tisza vizében, hogy február 9-én  az esti órákban – amikor szennyeződés elérte Csongrádot – a Tisza  parton  tartózkodó  emberek keserű mandulára emlékeztető maró hatást éreztek a torkukban. 

A szennyeződés Európában példa nélküli ökológiai katasztrófának számított, amely nagy károkat okozott a Tisza élővilágában – többek között 130 tonna haltetemet szedtek össze a Tisza folyóból (ennél lényegesen nagyobb mennyiségű hal pusztult el) – ebből a mennyiségből 3 tonnát Csongrádon gyűjtöttek  össze.

A Magyar Országgyűlés 2000. június 16-án a TISZA ÉLŐVILÁGÁNAK EMLÉKNAPJÁVÁ nyilvánította február 1-ét.

A Tisza élővilágához hozzátartozik a tiszavirág is, a cianid szennyeződés miatt aggódtunk, hogy lesz-e még tiszavirágzás Csongrádon.

Egyesületünkkel és az Ének- Zenei Általános Iskola (ma Galli János Általános Iskola) Tantestületével 2000. évben úgy döntöttünk, hogy minden év február elején TISZAVIRÁG környezetvédelmi vetélkedőt szervezünk Csongrád és térsége általános iskolák  3-4. osztályos  tanulói részére. Ez a vetélkedő példaértékű, mert máshol megyénkben, de még országos viszonylatban sem tudunk ilyen vetélkedő megrendezéséről. 

Sajnálattal ez évben a koronavírus járvány miatt nem lehetett  megszervezni a hagyományokra visszatekintő vetélkedőt.

Örömünkre szolgál, hogy a Tiszánk kiheverte a katasztrófát, de emlékeznünk kell,  mindent el kell követni, hogy hasonló katasztrófa/katasztrófák ne következzenek be.

Csongrád, 2022. február 01.

                                                                                                                   Deák József

                                                                                                                         elnök